Satelity ujawniają, że na Antarktydzie jest o 20% więcej kolonii pingwinów cesarskich, niż sądzono

Wszystkie Nowości

Nowe badanie z wykorzystaniem technologii map satelitarnych ujawnia, że ​​na Antarktydzie jest prawie 20% więcej kolonii pingwinów cesarskich, niż wcześniej sądzono.

Pingwiny cesarskie z Zatoki Gould
Emperor Penguins of Gould Bay autorstwa Christophera Michela, licencja CC

W tym tygodniu naukowcy opisali, w jaki sposób wykorzystali zdjęcia z misji satelitarnej Komisji Europejskiej Copernicus Sentinel-2 do lokalizacji ptaków.


Znaleźli 11 nowych kolonii rozrodczych, z których trzy zostały wcześniej zidentyfikowane, ale nigdy nie zostały potwierdzone. To sprowadza globalny spis ludności do 61 kolonii na całym kontynencie.

Pingwiny cesarskie potrzebują lodu morskiego do rozmnażania się i znajdują się na obszarach, które są bardzo trudne do zbadania, ponieważ są odległe i często niedostępne w temperaturach tak niskich jak -50 ° C (-58 stopni Fahrenheita).

Przez ostatnie 10 lat naukowcy z British Antarctic Survey (BAS) szukali nowych kolonii, szukając ich plam guana na lodzie.

„To ekscytujące odkrycie” - mówi naczelny autor, dr Peter Fretwell, A. geograf w BAS . „Nowe zdjęcia satelitarne wybrzeża Antarktydy umożliwiły nam znalezienie tych nowych kolonii.


ZWIĄZANE Z: 15 gigantycznych żółwi w końcu wróciło do domu na wyspie Galapagos po ocaleniu ich gatunku z 1900 niemowlętami

Kolonie są małe, ale ich liczba zwiększa ogólną liczbę populacji nawet o 10% - do nieco ponad pół miliona pingwinów lub około 278 500 par lęgowych.


Zdjęcie z ankiety BAS pokazuje kolonie w środku, które wyglądają jak brązowe smugi.

Wiadomo, że pingwiny cesarskie są podatne na utratę lodu morskiego, ich ulubionego siedliska lęgowego, więc dane stanowią ważny punkt odniesienia do monitorowania wpływu zmian klimatu na populację tego kultowego ptaka. Przy obecnych prognozach zmian środowiskowych, siedlisko to prawdopodobnie ulegnie zmniejszeniu, a populacje pingwinów mogą zostać utracone „zgodnie ze zwykłym scenariuszem biznesowym, przy niezrównanej emisji gazów cieplarnianych prowadzącej do cieplejszych temperatur.

ZEGAREK: Pingwiny odbywają uroczą wycieczkę po akwarium podczas przestojów

Badanie wykazało również szereg kolonii położonych do 180 km od brzegu, położonych na lodzie morskim, który utworzył się wokół gór lodowych, które utknęły w płytkiej wodzie - co jest zaskakującym nowym odkryciem w zachowaniu tego ukochanego gatunku.

Podczas najzimniejszej części roku (lipiec – sierpień) rozrodcze pingwiny cesarskie wracają do dyskretnych miejsc i gromadzą się, aby chronić się przed wiatrem i zimnem, zwłaszcza podczas inkubacji jaj, jak pokazano w kultowym filmie dokumentalnym Marsz pingwinów , narratorem jest Morgan Freeman.


POPULARNY: Po tym, jak 99-latka mówi, że chce spotkać pingwina, jej cały dom opieki jest zachwycony niespodziewaną wizytą

SWNS

Badania opublikowane w czasopiśmie Teledetekcja w ekologii i ochronie , został sfinansowany przez UKRI-NERC w ramach projektu Wildlife from Space.

NIE zapomnij o swojej kolonii przyjaciół - DZIEL SIĘ Dobrą wiadomością w mediach społecznościowych…